Over mij

Hallo allemaal,

Mijn naam is Marijn Tiemes, maar veel mensen (vooral in het buitenland) kennen mij ook als Gigi. Dit is eigenlijk mijn tweede naam. Ik gebruik deze naam in het buitenland omdat mijn voornaam moeilijk uit te spreken is.

Ik ben geboren in 1986 in Drachten, getogen in Oudega en heb tijdens mijn studie in Leeuwarden gewoond. Van 1993 tot 2010 heb ik met veel plezier geturnd bij de vereniging RSO in Oudega, waar was ik ook actief was als trainster en als jurylid.

In 2007 ben ik begonnen aan een HBO bachelor in Forensic Sciences (onderdeel van Biotechnologie) en in het laatste jaar heb stage gelopen bij de Australian Federal Police in Canberra, Australie op de afdeling Firearms Identification and Armoury Team. Dit team en andere forensische teams vallen onder de groep Forensic and Data Centres. Tijdens dit jaar heb ik me beziggehouden met de forensische kant van wapens en munitie en heb ik een afstudeeropdracht voltooid. Deze afstudeeropdracht had als onderwerp serie nummer restauratie. Ieder vuurwapen heeft een serienummer en criminelen proberen dit nummer uit te wissen zodat het wapen niet geidentificeerd kan worden. Toch zijn er manieren om het nummer weer zichtbaar te maken. Ik heb de effectiviteit van verschillende scheikundige oplossingen getest.

Mijn passie voor de forensische kant van wapens en munitie werd tijdens het tweede jaar van mijn studie ontdekt tijdens het vak Forensische Wapenleer. Wanneer men aan vuurwapens en munitie denkt, denkt men gelijk aan schieten. Het is welliswaar het doel van een vuurwapen en op een doel schieten is inderdaad wel leuk, maar er is zoveel meer. Voor mij gaat het om de technologie die een vuurwapen en munitie werkend maken. En ook de informatie die afgeleid kan worden nadat een schietincident zich voorgedaan heeft. Dit is de forensische kant. Het is een mengelmoes van scheikunde, natuurkunde, techniek, biologie, geschiedenis en zelfs kunst. Dit alles wordt gebruikt om de waarheid van een gebeurtenis te achterhalen. Het verhaal dat met behulp van de bewijsstukken zichtbaar wordt, is de uitdaging die voor mij zo interessant is. Het is dus een erg divers onderwerp.

Tijdens mijn stage heb ik een geweldige man ontmoet, waar ik nu bijna twee jaar een relatie mee heb. We begonnen tegelijkertijd bij de AFP, ik als stagiair en hij aan zijn baan. Na mijn afstuderen in Nederland ben ik terug naar Australie gegaan om bij hem te zijn. Noem me gek en misschien ben ik dat ook wel, maar ik weet dat ik hier in Australie nog niet klaar ben, dus voorlopig kom ik nog niet terug.

Inmiddels heb ik hier een baan weten te bemachtigen bij een apotheek/kruidvat en coach ik twee verschillende groepen bij een gymvereniging. In de toekomst hoop ik nog een master opleiding te gaan volgen op het gebied van forensic sciences en ik heb al een universiteit in gedachten. Nu eerst maar even flink sparen want zo’n opleiding is niet goedkoop. Ik hoop gauw op vakantie naar Nederland te kunnen en natuurlijk neem ik Greg mee.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.